fu'a4

TALA FOU

Aisea ua fa'ateleina ai le ta'uta'ua o taga palasitika e mafai ona pala.

O le palasitika e le mafai ona fa'afitia o se tasi o mea sili ona taatele i le olaga fa'aonaponei, ona o lona mautu o mea fa'aletino ma vaila'au.E maua ai le fa'aogaina lautele i le afifiina, fa'ato'aga, mea faigaluega fale, fa'ato'aga, ma isi pisinisi eseese.
 
Pe a su'esu'eina le tala'aga o le fa'atupuina o le palasitika, o taga palasitika e iai sona sao taua.I le 1965, o le kamupani Suetena o Celloplast na pateni ma faʻafeiloaʻi taga palasitika polyethylene i le maketi, vave maua le lauiloa i Europa ma sui pepa ma taga ie.
 
E tusa ai ma faʻamaumauga mai le Polokalame o le Siosiomaga a Malo Aufaatasi, i totonu o le umi e itiiti ifo i le 15 tausaga, e oʻo atu i le 1979, na maua ai e taga palasitika se 80% mataʻina o le faʻasoa maketi a Europa.Mulimuli ane, na vave ona latou faʻaalia le pule i luga o le maketi o ato a le lalolagi.E oo atu i le faaiuga o le 2020, o le tau o le maketi i le lalolagi atoa o taga palasitika ua sili atu i le $300 piliona, e pei ona faailoa mai e le Grand View Research data.
 
Ae ui i lea, faatasi ai ma le salalau lautele o taga palasitika, na amata ona aliaʻe popolega o le siosiomaga i se fua tele.I le 1997, na maua ai le Pacific Garbage Patch, e masani lava ona aofia ai otaota palasitika ua lafo i le sami, e aofia ai fagu palasitika ma ato.
 
E tusa ai ma le tau o maketi e $300 piliona, o le faaputuga o otaota palasitika i le vasa na tu i se tulaga maofa 150 miliona tone i le faaiuga o le 2020, ma o le a siitia i le 11 miliona tone i le tausaga pe a uma lena.
 
Ae ui i lea, o palasitika faʻaleaganuʻu, ona o lo latou faʻaogaina lautele ma mea faʻapitoa faʻapitoa ma vailaʻau mo le tele o faʻaoga, faʻatasi ai ma le gaosiga gafatia ma tau lelei, faʻamaonia luʻitau e sui faigofie.
 
O lea la, o ato palasitika biodegradable o lo'o iai mea taua fa'aletino ma vaila'au e pei o palasitika masani, e fa'ataga ai lo latou fa'aogaina i le tele o fa'ata'ita'iga fa'aoga palasitika.E le gata i lea, latou te faʻaleagaina vave i lalo o tulaga masani, faʻaitiitia ai le filogia.O lea la, o taga palasitika biodegradable e mafai ona manatu o se fofo sili ona lelei i le taimi nei.
 45
Ae ui i lea, o le suiga mai le tuai i le fou e masani lava o se faiga mataʻina, aemaise lava pe a aofia ai le suiina o palasitika tu ma aga masani, lea e pulea ai le tele o alamanuia.O tagata teufaafaigaluega e le masani i lenei maketi e ono iai ni masalosaloga e uiga i le gafatia o palasitika biodegradable.
 
O le tula'i mai ma le atina'eina o le manatu o le puipuiga o le si'osi'omaga e afua mai i le mana'oga ina ia fa'atalanoaina ma fa'aitiitia le fa'aleagaina o le si'osi'omaga.O pisinisi tetele ua amata ona talia le manatu o le faʻaleleia o le siosiomaga, ma o le pisinisi ato palasitika e leai se faʻalavelave.


Taimi meli: Iuni-28-2023